Aquest abril, coincidint amb la Setmana Santa, laFilmo presenta Via Crucis, un cicle amb dues obres d’una profunditat espiritual colpidora: A l’atzar, Baltasar, de Robert Bresson, i L’última temptació de Crist, de Martin Scorsese. 

Ambdues pel·lícules exploren, des d’òptiques ben diferents, el misteri del patiment, la redempció i la condició humana. Bresson ens convida a contemplar el món a través dels ulls d’un ésser innocent, mentre que Scorsese ens endinsa en el conflicte interior d’un home destinat a ser més que home. 

Un camí de creu fet d’ombres, silenci i esperit.

- - - - - - - - - - - - - -

📌A l'atzar, Baltasar  (França, 1966 - 95 min.) Direcció: Robert Bresson

Una criatura muda travessa el món i, en la seva mirada impassible, s’hi reflecteix la humanitat sencera. Amb una precisió ascètica, Robert Bresson construeix una paràbola sobre el sofriment, la gràcia i l’abisme moral dels éssers humans. Sense sentimentalismes ni artificis, el film obre una via mística a través de l’economia expressiva i la repetició dels gestos. Amb Anne Wiazemsky i la música de Schubert, la pel·lícula s’ha elevat a obra de culte.

Referent absolut del cinema transcendental, venerat per directors com Godard, Tarkovsky, Haneke, Jarmusch o Scorsese, continua sent un film de silenci eloqüent i llum invisible. Com afirmava Godard: "Aquest film és el món en una hora i mitja."

⏰ Diumenge 6 d’Abril, 18h - Can Ramis, Sala Bernat Martorell

- - - - - - - - - - - - - -

📌L’última temptació de Crist (EUA, 1988 - 164 min.) Direcció: Martin Scorsese

Un home cridat a ser més del que vol ser. Martin Scorsese signa una obra polèmica i radicalment espiritual, on el camí del Messies esdevé una batalla interior entre la carn i l’esperit. Lluny de l’hagiografia, el film adapta la novel·la de Nikos Kazantzakis per explorar la por, el dubte i el desig com a dimensions inseparables de la redempció. Amb un estil visual intens i una banda sonora hipnòtica de Peter Gabriel, la pel·lícula aposta per una humanitat tràgica i essencial.

Amb interpretacions de Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey o David Bowie entre d’altres, l’obra va censurada i condemnada per sectors religiosos arreu del món, però també defensada per creadors com Tarkovsky, Schrader i Jarmusch. Avui és un clàssic d’esperit lliure i fe complexa, que interroga l’arrel del sacrifici i el sentit de la divinitat.

⏰ Diumenge 20 d’Abril, 18h - Ateneu, Sala Lluís Giró


Com sempre, en vose, amb presentació, entrada lliure i sortejos de proximitat

Us hi esperem!